joi, 29 aprilie 2010

"Capital de Incredere"-Un nou Premiu Nobel?

Se stie ca primele idei economice nu au venit din partea "profesionistilor" domeniului, ci dinspre moralisti, istorici, filozofi, matematicieni etc.
Stiintele economice s-au dezvoltat in cadrul filozofiei.
Primele idei economice au aparut inca din antichitate,Upanisadele, Artaastra, Legile lui Manu, Dharmasatra(India), sau Codul lui Hammurabi(Egipt si Babilon), texte care pe langa reguli de baza ale conduitei moralei contin si o multime de notiuni economice. Sunt voci care sustin ca " istoria doctrinelor economice a inceput cu decalogul lui Moise" mentionat in Vechiul Testament.
Mult timp stiinta economica s-a identificat cu economia politica,"oikos"- economie," nomos"- principii, in greaca veche.
Premiul Nobel pentru economie s-a infiintat cu 67 de ani mai tarziu decat celelalte Premii Nobel( medicina, fizica, chimie, literatura-decernate incepand cu anul 1901).
Primul premium Nobel s-a decernat in anul 1969 cu ocazia Centenarului Bancii Nationale a Suediei.
Castigatori au fost Anton Kittili Frisch si Jan Tinbergen.
Nu doream sa fac o sinteza a dezvoltarii Economiei ca stiinta. Imi propusesem doar sa fac o simpla predictie. In aceste vremuri de recesiune si criza, multe teorii economice nu-si mai gasesc aplicabilitate. Economia va trebuie sa contruiasca noi teorii, dar intotdeauna va opera cu notiuni precum capitalul, valoarea, pret, productivitate, diviziunea muncii, venit, profit, salariu, inflatie, somaj.
In scurt timp Economia va opera cu un nou concept. Este vorba de "Capitalul de Incredere".
Aceasta " categorie" va trebui sa actioneze incepand cu" inceputurile", familia, compania in care lucram , produsele pe care le vindem sau consumam, sisteme bancare, politici micro si macroeconomice...... si pana la politicieni, cu acestia din urma va fi mai greu dar nu imposobil.
Ziua de azi e confuza si informatiile din jurul nostru au de multe ori caracter haotic.
E nevoie de un Premim Nobel pentru "capital de incredere".
Cred ca intr-o zi va fi atribuit.
Eu cu siguranta l-am vazut atribuit de cateva ori in acest an. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu