luni, 18 iulie 2011

Se incinge piata IT?

Traim intr-o lume relativa. Ce a fost ieri succes astazi e o mare dezamagire. PIb-le se prabusesc in cateva secunde. O simpla cifra adaugata la procentul de datorie publica face sa cada toate bursele in lant. CDS-le prind valori alarmante. Inflatia risca sa doboare si cea mai mare economie a lumii. Toti suntem muti de uimire in fata modelului "China", numai ca si aici sunt semne ca motoarele sunt supraincalzite.
Pentru controlarea inflatieie Guvernul chinez a impus un nivel mic al dobanzilor bancare. In aceasta situatie cei cu bani au investit in imobiliare, doar ca acum oferta e mai mare decat cererea si exista riscul ca boomul imobiliar sa aiba aceeasi soarta ca in toata lumea.
Cel mai mare pericol pentru China este rata inflatiei. Partidul comunist a venit la putere pe o inflatie de 40%. Evenimentele din Piata Tienanmen au avut loc in conditiile unui inflatii de 20%. O reducerea a cresterii economice a Chinei va avea efecte devastatoare in lant pentru intreaga lume. Sa ne gandim ca azi China consuma jumatate din productia de otel a lumii, ca este creditorul mamut al planetei.
Ce se va intampla cu exporturile, implicit cu productia, locurile de munca, bancile.
Vin semne si din Elvetia, 2 din cele mai mari banci vor concedia cateva mii de angajati pentru optimizarea cheltuielilor, asta dupa ce la inceputul crizei peste 20.000 de angajati din sectorul bancar din Elvetia au fost concediati.
Cand totul este sub semnul intrebarii, cand state intregii se confrunta cu situatia incapacitatii de plata, cand gradul de indatorare al SUA este de 14 trilioane, exista un domeniu care creste, creste.....Domeniul IT. Cifrele exorbitante la care sunt cotate site-ri precum LinkedIn sau Pandora, Zynga, Facebook. Groupon va fi listata in curand, cred ca a declansat o nebunie care nu stiu unde va duce. Nu pot sa inteleg cum pot fi cotate actiunile unei companii cu 12 ori mai mult decat veniturile extimate in anul in curs.
Facebook-ul este evaluat la 80 miliarde astazi ( spun unele surse) . Cat va fi cand va apare pe piata. Zynga a facut o oferta publica acum 10 zile la 1 miliard de dolari.
Nu-s specialist in IT, is un simplu economist, dar nu pot intelege in ruptul capului cum pot sa fie tranzactionate actiunile unui site la preturi de 750 ori mai mari ca veniturile.
Avem un boom online? Ce este dincolo de el?

2 comentarii:

  1. Oare dincolo de orice boom este o criză?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, viata e o sinusoida, creste, scade. Poate va aparea cu siguranta alt cuvant pentru boom, dar crizele sunt ciclice. Asa zice la economie :)

    RăspundețiȘtergere