vineri, 6 mai 2016

"Darea in Plata" - Necesitate sau Oportunitate....

 De cateva luni subiectul fierbinte ce ocupa mare parte a discutiilor cu caracter financiar, economic sau social este Legea "Darii in plata".
Am citit si auzit o multime de idei pro sau contra. Odata ce a fost promulgata, m-am pus serios pe citit. Nu voi emite predictii legate de efectele ei. 
Aceste se vor vedea intr-un interval minim de 6-8 luni. Desigur, vom astepta si normele de aplicare a legii. Parca vad ca o sa dureze o vesnicie (mai ales ca intra in vigoare in 13 mai, 13 cu superstitii).
O sa sintetizez doar cateva concluzii:
- Legea se aplica la persoanele fizice:
1. Creditele contractate pentru achizitionarea, renovarea sau modernizarea unei locuinte cu caracter rezidential. Creditul nu poate depasi suma de 250.000 euro, calculat la cursul euro/leu de la data acordarii creditului;
2. Nu se aplica creditelor contractate prin "Programul Prima Casa";
3. Se aplica si imprumuturilor persoanle, de consum, daca acestea sunt garantate cu unul sau mai multe imobile. Aici, pentru echilibrare, precizez ca daca pentru un imprumut s-a gajat cu 2 sau mai multe imobile, ex. un apartament si o garsoniera, legea explica ca "darea in plata" se face pentru toate imobilele aduse in garantie:
4. Legea se aplica acelor debitori onesti, de buna credinta, care nu mai au posibilitatea sa ramburseze debitele. Si acum incep marile probleme.
5. In acesta situatie intra si imobilele aflate deja in executare silita. Aceasta procedura va trebui sa inceteze odata cu data de 13 mai 2016.
Cati din acesti debitori vor folosi aceasta lege nr.77/2016, ca necesitate si cati o vor folosi ca oportunitate?
Exemple:
- Necesitate: Lipsa banilor pentru achitarea imprumutului;
- Oportunitate: Renuntarea la anumite imobile a caror valoare de piata este sub valoarea creditului contractat;
Pornind de la aceasta"oportunitate" intrevad un sir lung de procese intre banci si debitorii lor.
Unele voci spun ca de aceasta lege o sa beneficieze un procent de 3-10% din cei ce au contractat credite. Greu de spus. Aceste informatii sunt bine pazite de sistemul bancar.
Pentru a contracara efectele acestei legi, s-a majorat plafonul la "prima casa" la suma de 250.000 Euro.
Cu siguranta ca bancile isi vor intari departamentul "LEGAL" si vor fi nevoite sa-si regandeasca relatiile cu clientii lor.
Un singur gand mai am,....
si cand se prabusesc bancile nu pierd banii lor.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu