vineri, 10 februarie 2012

Economisirea- manual obligatoriu de studiu

Nu cred ca mai au importanta astazi teoriile legate de forma crizei, L, V, W.... Senzatia generala este ca suntem intr-o profunda criza care a zuguduit sisteme economice, financiare, sociale si aceasta o sa dureze destul de mult incat predictiile nu isi mai gasesc rostul.
De la criza datoriilor bancare, individuale, publice sau suverane, totul arata ca economia lumii se schimba si nici cei mai avizati sau cei care fac cartile nu au un raspuns la intrebarea cand intram pe o crestere sanatoasa.
Cresteri de 1,5 %, 2% ale Pib nu mai impresioneaza pe nimeni.
Sunt statistica si nu reflecat o crestere reala bazata pe plus valoare. Germania anunta o crestere mai mica decat Romania. Oare nemtilor o sa le fie mai greu ca romanilor?. Personal cred in cifrele Germaniei si mai putin in predictiile noastre bugetare. Putini europeni vor resimiti in acest an o imbunatatirea a nivelului de trai. Cred ca nici 2013 nu va fi mai darnic.
Uneori am senzatia ca in economia de astazi multe mecanisme nu se mai regleaza atat de simplu prin cerere si oferta. Cauza o vad intr-o supralicitare pe anumite perioadei fie a cererii, fie a ofertei. Motivele sunt variate de la tara la tara. Un numitor comun este insa rostogolirea valorii pana la niste praguri in cat numai stim exact ce am cumparat cu sume pline de multe zerouri.
Ca sa ajunga aici economiile puternice au avut nevoie de cateva decenii. Nu va fi diferit nici acum.
Capitalismul ultimilor ani a construit o lumea bazata pe consum si risipa. Criza a saracit peste noapte milioane de oameni. Statele se dovedesc incapabile sa-si asume si sa rezolve probleme sociale ale populatiei. Ce putem face? Sa ne adapatam. Una din formele de adaptare o constituie si invatatura economisirii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu