marți, 28 februarie 2012

Pretul locuintelor vazut din SUA

Americanii nu au văzut o piata de locuinte plictisitore de la ultimul mileniu. Preturile au ajuns la sf anului 2011 cat de cat stabile, iar „imobiliarele” au incetat să mai fie un subiect de conversatie de zi cu zi. Dupa aproape şase ani de nebunie in sensul cresterii, urmată de trei ani de teroare, piata imobiliara americana arata, dupa unii specialisti ca viata intr-un remorcher de razboi, un razboi intre cei care cred ca preturile au ajuns la fund şi cei care sunt convinşi că stocul de locuinte nevindute o sa impinga preturile spre valori considerabil mai mici decat 2011.
Pana la sf anului 2012 s-ar putea ajunge inapoi la” plictiseala” fericita. Cu putin noroc, patru- cinci ani de recesiune si caderi abrupte de piata ar trebui să fie suficient de lung pentru economia Statelor Unite. Reducerea preturilor ar trebui sa fie in niste marje normale de 1-2% fata de 2011. Specialistii se tem atat de crizele globale la care ar fii impinsa creditarea cat si de problemele locale din fiecare stat, amintim aici cresterea economica, locurile de munca sau imigratia. Este bine de stiut ca in SUA nu avem un indice general al pietii imobiliare. Diferentele de la stat la stat fiind uneori foarte mari.

Standard & Poor spune ca "Ne asteptam ca preturile sa scada inca un an şi apoi se stabilizeze inainte de a incepe sa creasca ", Economistul Sef al lui David Wyss afirma ca preturile vor cadea cu circa 16% in acest an inainte de stabilizare. Asociatia nationala a brokerilor imobiliari din SUA au facut o simulare pe o locuinta cu un pret mediu de 180.000 dolari din trimestrul al patrulea din 2008, care ar insemna o medie de 152.000 dolari, la sfârşitul anului 2009 şi apoi o revenire la 179.000 dolari până la sfârşitul anului 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu