vineri, 7 august 2009

Piata imobiliara - 6 luni din 2009

Recent compania Cushman & Wakefield Romania a facut o analiza a evolutiei pietii imobiliare pe primele 6 luni ale lui 2009.
Transcriu cateva din concluziile publicate de raportul Cushman &Wakefield:

- Volum tranzactii imobiliare pe primele 3 luni, aproximativ 50 milioane de dolari. Cred ca acest volum de tranzactii s-a bazat in principal pe finalizarea precontractelor la tranzactiile incepute in 2008;
- Volum tranzatii imobiliare in trimestru doi 2009, in jur de 12 milioane de dolari. Suma reprezinta o scadere cu 98% a tranzactiilor fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Cauzele ce determina scaderea volumui tranzactiilor imobiliare din Romania tin atat de situatia noastra in particular cat si de influentele economice din jurul nostru si nu numai.

"cauzele noastre" ca sa le zic asa:
- scaderea ratingului de tara;
- situatia economica a Romaniei- cifrele de contractie de la estimari de 1.5% la 8 % ridica mari intrebari legate de randamentul investitiilor.
- limitarea accesului la credite;
- norme legale care sa reglementeze piata chiriilor;
- neicrederea in programul "Prima Casa"

"cauze generale":
- situatia generala din sectorul imobiliar( SUA, Europa, Asia, Orient);
- situatia generala a contractarii economice ;
- lipsa lichiditatilor din piete;
- randamente mai mari pe perioade mai mici de asteptare pe alte piete imobiliare, Anglia,Germania.

Exista diferite opinii legate de perioada de revenire a pietii imobiliare din Romania. Sunt voci care spun ca peste 4-5 ani o sa fim la nivelul lui 2007. Altii spun ca incepand din trim II, sau III al lui 2010 o sa incepem sa fim pe crestere. Inclin sa dau dreptate domnilor de la Cushman & Wakefield. Cred ca ne asteapata o crestere lenta in urmatorii 4-5 ani. Nu stim cu siguranta la ce nivel vom fi, cel al lui 2007 sau cel din primele 3 luni ale lui 2008.
Importante or sa fie mesajele pietii imobiliare din jurul nostru. Noi, ca si economie emergenta o sa primim putin mai traziu vestile bune, dar poate si pe cele rele.

Nu pot sa nu fiu optimista, cei drept pe spatii mai restranse. :)
Totul creste, creste pana se opreste si cred ca regula se aplica si la scadere( citat din credintele unui prieten ).
Ps. Cresterea de 0,7% estimata pentru 2010 pentru SUA imi doresc sa fie de cel putin 1 la % si la noi sa fie aproape de " zero".
Cate se intampla..... " Inainte a ajuns sa insemne "inapoi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu