vineri, 27 noiembrie 2009

active toxice....

Observ cu tristete ca viata noastra este invadata de cuvantul "toxic".
Toxica este agresivitatea visuala care ne invadeaza ecranele monitoarelor si a televizoarelor.
Toxica este atitudinea celor care sunt platiti sa fie civilizati, toxic este comportamentul nostru individual care a uitat de cele mai elementare reguli de convietuire umana si lista poate continua multe pagini.
Eu vreau sa vorbesc acum despre acesta notiune economica care-si face loc tot mai mult in viata si in dictionarele economice, aceea de "activ toxic".
Ce este un activ ?Aleg o definitie care mi se pare destul de cuprinzatoare "Totalitatea bunurilor si creantelor (drepturi de incasare) apartinand subiectului economic; in cazul unei banci activele sunt formate din totalitatea plasamentelor acesteia in credite, in titluri de stat, in obligatiuni, pe piata interbancara, pe piata de capital, pe piata bursiera etc., la care se adauga cladiri, terenuri, echipamente si alte imobilizari (participari/ actiuni detinute la alte societati)".
Cred ca notiunea de activ toxic a inceput sa devina tot mai vizibila odata cu stirea despre primele falimente bancare din SUA.
Astazi cred ca trebuie sa fim foarte atenti la ce se intampla pe plan economic mondial. Se vede cu ochiul liber ca marile corporatii sunt pline de active toxice, ca imprumuturile financiare ce au in spate "garantii toxice" nu fac decat sa ruineze si sa provoace falimente in lant. Pana si pardisele fiscale(vezi Cayman) sunt in faliment. Vedem zilnic ca se intocmesc topuri cu tari care se afla in pericol de faliment.
As dori sa fie un semnal pentru cei care decid politicile economice din tara noastra. Sa nu vina cu discursuri linistitoare ca in zilele in care se grabeau sa ne explice ca nu vom fi expusi crizei economico-financiara.
Noi, oamenii obisnuiti, trebuie sa invatam ca un activ economic solid poate deveni"toxic' intr-o anumita perioada economica.
Ca falimentul nu se adreseaza doar companiilor, bancilor, persoanelor fizice. Falimentul poate cuprinde si tari(vezi Venezuela).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu