miercuri, 24 iunie 2009

Mission Infrastructure Conference

Eurobuild CEE a organizat la Bucuresti, marti 23 iunie 2009, o conferinta in care s-au abordat teme precum : infrastructura in Romania, accesarea fondurilor EU, parteneriatele PPP, planificarea urbana etc.
Ca de fiecare data, organizatorii conferintei au abordat teme de real interes pentru Romania si au invitat la dezabatere specialisti din aceste domenii.
Nu vreau sa intru astazi in amanunte, doresc sa treaca cateva zile si sa-mi ordonez toate informatiile primite in timpul conferintei.
Acum vreau sa povestesc despre prezenta la eveniment a Excelentei sale, Estanislao de Grandes Pascual, ambasadorul Spaniei.
Este prima conferinta la care un inalt diplomat, observ eu, ajunge printre primii invitati si deschide in cel mai simplu mod lucrarile conferintei.
Imi aduc aminte ca a mers printre participanti fara sa zaresc zecile de garzi de corp, chiar nu am vazut niciuna.
Nu au fost sirene, nu au fost girofare.....
A luat loc intr-un fotoliu si ne-a explicat cu cele mai simple cuvinte cum a realizat Spania infrastructura pe care o are astazi.
Ascultandu-l aveam senzatia ca nimic nu este imposibil pentru noi romani, dar numai respecatind cateva directii :
- realizarea unui "Master Plan pentru infrastructura";
- respectarea directivelor UE despre modul de intocmire a documentatiilor de licitatii;
- realizarea programelor de atragere a fondurilor EU( in perioada 2007-2013 Romania ar putea atrage 32 miliarde EUR-daca suma auzita e cea corecta);
-realizarea parteneriatelor PPP si eliminarea coruptie.

In incheierea cuvantului Excelentei Sale am retinut expresia calda din priviri la rostirea cuvintelor:
"Sunteti o tara bogata, o tara minunata", mergeti inainte pe aceste 4 directii.

Va multumesc Domnule Ambasador pentru cuvintele frumoase, pentru sfaturile dumneavoastra, dar, mai ales ca pentru o zi ati schimbat din mintea mea imaginea demnitarului care intra pe usa din dos, cu zeci de mascati si sirene .
Sper ca si diplomatii nostri sa onoreze invitatiile de acest fel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu