marți, 16 iunie 2009

"presedintele si bodega"

Aseara, pornesc televizorul si intamplator vad un discurs de data recenta al Presedintelui care tine o lectie despre imaginea barmanilor si chelnerilor.Nu m-au deranjat lectiile sale despre tinuta acestora, m-a intristat foarte mult analogia pe care a facut-o intre intrarea Romaniei in UE cu un restaurant de 5 stele, paralela facuta intre persoanele "neingrijite si eterna bodega romaneasca".
Cu patima, domnul presedinte ne explica ca "bodega romaneasca" nu are ce cauta in UE si ne explica citez cat pot de exact " daca la un restaurant de 5 * nu ai bani sa-ti platesti consumatia, nimeni nu te da afara, dar toata lumea te dispretuieste".
Am ramas, ca sa zic asa, muta de uimire. Oare in ce tara locuieste domnia sa? Oare prin locurile in care umbla sunt doar restaurante de 5*, oare nu a vazut cat de modest este imbracat poporul roman, cat de trist si fara de cel mai mic licar de speranta in priviri?
Domnule presedinte, imaginea Roamniei adevarate este aceea de bodega, o bodega cu mese acoperite de musamale vechi la care stau oameni tristi care mai au cate doi dinti in gura, cu mainile pline de bataturi si privirea catre niciunde.
Intrarea in Uniunea Europeana nu le-a adus nimic nou in viata lor cenusie. Pentru ei Europa este in paharul de plastic din care beau jumatate chimie, jumatate amar. Inca mai au amintiri despre "toiurile din sticla" care zunzaneau la atingerea de "Noroc sa dea Dumnezeu".
Inca o vara de seceta si vor uita de Brussel , isi vor ridica mainile spre cer sa-l roage pe Dumnezeu sa le dea ploi, sa le dea sanatate si mai ales sa aiba o felie de paine pe masa.
Oamenii "bodegilor" nu au nevoie sa circule liber in Europa ca sa ia masa la "5*". Ei isi doresc un sprijin de la cei pe care nu stiu ca i-au ales, sa le dea un raspuns la intrebarea, oare cand o sa se coaca graul din painea lor?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu